جستجوگر در این تارنما

Wednesday, 16 July 2025

سوءتفاهم بزرگی بنام آزمون و خطا

 

آزمون و خطا اصطلاحی است که بسیار دستخوش بدفهمی شده و برداشت اجتماعی - سیاسی - اخلاقی از این دو ترکیب واژگانی که کمابیش همگان با آن آشنا هستند، بار معنایی آن را دگرگون کرده است. اما پرسش این است که آیا معنای آنرا به درستی می شناسند.

برداشت عمومی از این اصطلاح بگونه کوتاه و خلاصه شده اینست: بدون برنامه ریزی و مطالعه و پژوهش و پیش آمادگی دست به کاری زدن. اگر نتیجه درست شد که خوب، اگر نشد از آن یاد می گیریم.

اما دو چیز این برداشت عمومی را قاطعانه رد می‌کنند.

نخست خود  واژگان "آزمون" و "خطا".

نه  درون واژه آزمون نفس یادگیری نهفته است و نه در واژه خطا.

درست برعکس

بیازما و خطا کن و دوباره بیازما و دوباره خطا کن و سه باره بیازما و سه باره خطا کن و باز بیازما و باز خطا کن. آنقدر بیازما و به همان اندازه خطا کن تا اینکه یکبار آزمایش درست از آب دربیاید. آنگاه غریو شادی برآر و یافتم یافتم کنان به عالم فخر بفروش.

فراگیری در هیچ جای این کار یافت نمی‌شود بلکه جریانات بیشتر به اتفاقات و امیدوار بودن به کسب نتیجه بهینه واگذار می‌شوند.

این شیوه بیشتر مورد پسند کسانی است که نمی خواهند قبول مسئولیت کنند. آنها نمی خواهند بپرسند سبب به درازا کشیده شدن جریانات و پیامد آن که همانا افزایش هزینه هاست، چیست. این روش همچنین مورد پسند کسانی است که  از پذیریش هرگونه مسئولیت و پاسخگویی سر باز می زنند.

نکته دومی که فرض فراگیری را در این اصطلاح عامیانه رد میکند، همانا  تجربه های منفی (در زمینه های تاریخی / سیاسی / اجتماعی / اقتصادی) است که ما ایرانی‌ها از برداشت نادرست از اصطلاح آزمون و خطا و عادی پنداشتن آنها کسب کرده ایم‌.

ما هنوز هم با سر هم کردن دلایل غیرموجه از به چالش کشیدن برداشت هایمان از این اصطلاح پرهیز کرده و همان خطاهای پیشین را ادامه می دهیم و هنوز هم با آزمون های نو می‌خواهیم به نتیجه بهتری برسیم ولی به هیچ نتیجه ای نمی رسیم. حاصل آن تنها تاخیرهای نابخشودنی در پیشرفت است.



Tuesday, 8 July 2025

سبب کشش کشورهای جهان بسوی قزاقستان

 

کشور قزاقستان که عملا در آسیای میانه قرار دارد، رسما جزو کشورهای اروپایی شمرده شده و از آن بعنوان یکی از کشورهای اروپای شرقی نام می برند.

قزاقستان با گستره ای بیش از 2،7 میلیون کیلومتر مربع بزرگترین کشور محصور در خشکی و نهمین کشور پهناور جهان است.

تنها مرز مستقیم قزاقستان با اروپای شرقی مرز آن با کشور روسیه است که 7600 کیلومتر درازا دارد. این در حالیست که  مرز خاوری این کشور با جمهوری خلق چین است و تقریبا 1800 کیلومتر بلند می باشد.

مرزهای دیگر کشور قزاقستان  در جنوب با ترکمنستان، ازبکستان و قرقیزستان و در جنوب غربی از راه مرز دریایی در دریای کاسپین پس از تقسیم این دریا میان کشورهای همسایه، با آذربایجان شوروی نیز هم ‌مرز است. این کشور منابع گازی و نفتی گسترده‌ای دارد. جمعیت قزاقستان در سال 2023 برابر با بیست میلیون باشنده و درآمد این کشور از تولیدات ناخالص ملی برابر با 263 میلیارد دلار آمریکایی بود. برای مقایسه در آمد ایران را از تولیدات ناخالص ملی در همان سال 373 میلیارد دلار تخمین می زنند.

بتازگی قزاقستان، کشوری نسبتاً کمتر شناخته ‌شده در آسیای مرکزی، از کشف ذخایری حاوی نزدیک به یک میلیون تن مواد معدنی استراتژیک مانند سریم، لانتانیم، نئودیمیوم و ایتریوم خبر داد. این اکتشافات، کشور قزاقستان را در جایگاه سوم ذخایر فلزات گرانبها در سراسر جهان، درست پس از چین و برزیل، قرار می‌دهد و آن را به بازیگری مهم در زنجیره‌های تأمین جهانی تبدیل می‌کند. ارزش استراتژیک این منابع طبیعی در کاربرد حیاتی آنها در تولیدات پیشرفته نهفته است.

این کشف بلافاصله چشم‌انداز جهانی دسترسی به مواد ضروری برای صنعت فناوری را تغییر داد. اهمیت این منابع را نمی‌توان دست کم گرفت: بدون عناصر خاک کمیاب، موارد زیر وجود نخواهند داشت:

 تلفن‌های هوشمند

اتومبیل‌های برقی

انرژی‌های تجدیدپذیر

این عناصر شیمیایی، از جمله لانتانیم، سریم، نئودیمیوم و پرومتیوم، برای همه چیز، از باتری‌های بادوام گرفته تا سیستم‌های دفاعی مدرن، ضروری هستند.  این وابستگی توضیح می‌دهد که چرا قدرت‌های بزرگ جهان، دسترسی به این مواد معدنی را به عنوان یک موضوع امنیت ملی می‌دانند.

 چین، که در حال حاضر بیش از 80 درصد از بازار جهانی فرآوری مواد معدنی را کنترل می‌کند، اکنون موقعیت غالب خود را در معرض تهدید می‌بیند.

کشفیات اخیر در قزاقستان نگرانی‌هایی را در محافل دولتی بین‌المللی برانگیخته است. با تایید سومین ذخایر بزرگ فلزات کمیاب در کره زمین، این کشور آسیای مرکزی می‌تواند مرکز بالقوه بعدی جنگ جهانی سوم باشد.  کنترل بر این منابع طبیعی می‌تواند تعیین کند که چه کسی بر اقتصاد آینده تسلط خواهد داشت، اقتصادی که علاقه ایالات متحده، چین و اروپا را برای تضمین دسترسی به آنچه بسیاری آن را "نفت جدید" می‌نامند، برانگیخته است.

در تماس ها وماموریت‌های دیپلماتیک کشورهای جهان، رقابت برای بستن توافق‌های ترجیحی با قزاقستان به شدت در جریان است.

 اروپا که به دلیل وابستگی تقریباً کامل به واردات، به ویژه آسیب‌پذیر است، تلاش می‌کند تا خود را به عنوان شریک اولویت‌ دار این کشور قرار دهد تا حاکمیت خود را در برابر هژمونی چین در این بخش تضمین کند.

 در همین حال، ایالات متحده که فلزات گرانبها را "ماده معدنی حیاتی برای امنیت ملی" خود اعلام کرده است، با نگرانی تمام مراحل مرتبط را زیر نظر دارد.  بنابراین، توسعه و استخراج این ذخایر، که می‌تواند تا شش سال طول بکشد، به شمارش معکوسی تبدیل شده که در آن اتحادهای تشکیل شده در حال حاضر و یا اتحادهایی که تشکیل می شوند تعیین می‌کنند چه کسی فناوری‌های آینده را کنترل خواهد کرد.

قزاقستان، کشوری ناشناخته اما سرشار از منابع غنی که قدرت های جهانی بدنبال آنها هستند.



Tuesday, 1 July 2025

گفتار برگزیده برای تیر ماه 1404

 

تنها هنگامی که دریابید چه چیز به راستی مانع پیشرفت شما بسوی خوشبختیست، شانسی برای به پیش رفتن دارید.