جستجوگر در این تارنما

Sunday, 29 October 2017

هفتم آبانماه گرامیداشت روزکورش بزرگ


امروز هفتم آبان و روز ملی گرامیداشت کورش میباشد.
همانطور که هفت سال پیش نیز نوشتم و پیشنهاد کردم  و نیز همانطور که نگاره های زیر نشان میدهند، شایسته میباشد که این روز را به ثبت "میراث معنوی بشر" سازمان یونسکو درآورد  و جهانیش کرد.

در این هفت سال دیگران از خود ما پیشی گرفتند.
                                                     تندیس کورش در پارکی در شهر سیدنی

                                                          خیابانی به نام کورش در شهر لندن

                                                        تجلیل مقام کورش در تاجیکستان

Tuesday, 17 October 2017

حق Das Recht

یک ضرب المثل قدیمی آلمانیست که میگوید :

Recht haben und Recht bekommen ist zweierlei

بعنی حق داشتن و حق بدست آوردن دو چیز مجزا از هم هستند.
این به چه معنا میباشد؟ گفتن یا داشتن حق بهیچ وجه بمعنای گرفتن آن نمیباشد. در بسیاری موارد دارنده در روند احقاق حق خویش از عرضه نمودن درست و یا بموقع موارد و مدارک مورد نیازش برای گرفتن حق خود دچار اشتباه میشود و یا بعللی باز میماند. یا اینکه محق در ارزشگذاری و رده بندی درست مدارکی که در دست دارد دچار اشتباه میشود.
در بسیاری از دادگاههای بین المللی گفتگو از این نیست که چه کسی چه مدرکی در دست دارد و یا میتواند داشته باشد بلکه مدارک عرضه شده  و زمان  و نحوه عرضه شدن آنها در دادگاه هستند که نقش اصلی را بازی میکنند. افکار عمومی نیز از همین ناخودآگاه از همین قاعده پیروی میکنند.
قضات خود در زمان وقوع موضوع مورد بحث در محل  نبودند  و از اینرو تنها میتوانند نسبت به چیزی نظر دهند که به عرضه شان گذاشته میشود. نه بیشتر و نه کمتر. اینجاست که مدارک نقش اصلی را بازی میکنند.
این معنی کلی ضرب المثل آلمانی بود.


Friday, 13 October 2017

یونسکو

United Nations Educational, Science and Cultural Organization 
یونسکو که مخففِ بخش آموزش، دانش و فرهنگِ سازمانِ مللِ   متحد میباشد هر چند که مایهِ امیدِ بسیاری از فرهنگدوستانِ دانش پروران و فرهنگیانِ جهان بوده و هنوز نیز هست اما همواره نیز در عمل مخالفانی داشته که اینهمه را یا مغایرِ مرام خود می‌دانستند ویا عادت داشتند که همه واژه‌هایِ بالا یعنی آموزش، دانش و فرهنگ را تنها با تعبیر و تفسیرِ خویش بپذیرند.
برایِ نمونه گروهِ داعش و یا طالبان و دیگر هم مسلکانِ پنداری و عملیشان از گوشه و اکنافِ جهان در اشکالِ گوناگون.
 در پیش درامد منشورِ یونسکو چنین آمده است از آنجا که جنگ‌ها از اندیشهِ انسانها برمیخیزند، باید کاری کرد که صلح و آرامش هم بر اندیشه‌ها حکّاکی شوند".  این پیامی کاملاً روشن و واضح هست و از اینرو شگفت آور نیز نمیباشد که مرتزقینِ از جنگ و درگیری‌ها در عمل با آن‌ هم رای و همدل نباشند و یا بخواهند که قرائتِ خویش را از آن‌ به دیگران عرضه کرده و آنرا به ایشان حقنه  نمایند.
سازمانِ یونسکو رسماً ۲۱۰۰ کارمند دارد و در گذشتهِ نزدیک در به ثبت رساندنِ آثارِ فرهنگی‌ و پشتیبانی کردن از نابود نشدنشان کمک‌هایِ شایانی کرده است. حتی زمانهایی هم که میراثهای تمدن بشری بدست نابخردان ویران گشتند، در بازسازی و احیا و ترویج فرهنگ خاستگاهی آنها در میان بومیان همان کشور نقش بسزا و پر اهمیتی داشته است. برای نمونه از بودای بامیان افغانستان میتوان نام برد. در آینده نیز بیشک در بازسازی و احیای آثار باستانی که گروههای بیخردی چون داعش در سوریه و عراق انجام دادند، شرکت فعال خواهد داشت.
اما نزدیک به چهار دهه است که یونسکو گاه گاه محلِ نزاع سیاسیِ کشورهایِ گوناگون گشته است. آنهم در روزگاری که یا با تیشه، یا با قلم و یا با روی برگرداندن و عدمِ پشیتبانی مالی‌ به سویِ اینگونه دستاوردهایِ بشری و علاقه مندانشان یورش برده می‌شود.
در کشورِ آلمان پشتیبانیِ یونسکو سببِ ثبتِ جهانی‌ِ ۴۲ اثر گشت که به سبب همین ثبتِ جهانی نمودن ‌ این ۴۲ مورد ثبت گردیده، آنها شاملِ پشتیبانی  شدن از سویِ کنوانسیونِ بین المللیِ آثارِ فرهنگی‌ و میراثِ بشری و جلوگیری از نابودیِ آنها، گشتند.
شبیه همین را میتوان در بسیاری دیگر از کشورهای جهان یافت و نام برد. چیزها و آثاری که شاید بدون پشتیبانی یونسکو بکل نابود میگشتند و مردمان بومیش هم هیچگاه هیچ آموزشی در مورد آن که در واقع گذشته خودشان میبود، نمیدانستند.

فعالیتهای سازمان یونسکو بنا به ویکیپدیا به شرح زیر میباشند:

·        ایجاد مؤسسه بین‌المللی برنامه‌ریزی آموزشی یونسکو برای بهبود برنامه‌ریزی آموزشی در کشورهای جهان در سال ۱۳۴۲.
·        طراحی و اجرای پروژه‌های با اهمیت فرهنگی و عملی مانند:
·        حفاظت از بیوسفر طی برنامه MAB(برنامه انسان و بیوسفر) از سال ۱۹۷۱
·        مدیریت منابع آب طی برنامه IHP (برنامه بین‌المللی آب شناسی) از سال ۱۹۶۵
·        پروژه‌های مربوط به تنوع زبان و زبان‌های در حال انقراض
·        ثبت بین‌المللی حافظه جهانی از سال ۱۹۹۷
·        ترویج «جریان آزاد اندیشه بر اساس کلام و تصویر» توسط:
·        ارتقاء دسترسی آسان و فراگیر به فناوری اطلاعات و ارتباطات
·        ارتقاء تکثرگرایی و تنوع فرهنگی در رسانه‌ها
·        برگزاری رویدادهای مهم مانند:
·        دهه بین‌المللی ارتقاء فرهنگ صلح و فاقد خشونت برای کودکان سراسر جهان(از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰، که در سال ۱۹۹۸ توسط UN اعلام شد).
·        روز جهانی آزادی مطبوعات، ۳ می (که در آن آزادی بیان و آزادی مطبوعات به عنوان ارکان حقوق بشر و یکی از لوازم جامعه‌ای سالم، دموکراتیک و آزاد معرفی می‌شوند).
·        سرمایه‌گذاری و تأمین مالی پروژه‌هایی مانند:
·        UNESCO-CEPES، «مرکز آموزش عالی اروپا» (که درسال ۱۹۷۲ در بخارست رومانی تأسیس شد و ارتقاء همکاری‌های آموزش عالی در اروپا، کانادا، آمریکا و اسرائیل را دنبال می‌کند) این مرکز آموزش عالی Higher Education in Europe نام دارد.
·        فهرست نرم‌افزارهای رایگان (از سال ۱۹۹۸ یونسکو و بنیاد نرم‌افزار رایگان این پروژه را با عنوان نرم‌افزار رایگان به صورت مشترک اجرا کرده‌اند)
·        اوآنا، سازمان مؤسسات خبری آسیا- اقیانوس آرام

Thursday, 12 October 2017

خودروهای برقی جنرال موتورز

 بزرگترین خودروسازِ ایالاتِ متحده آمریکا هم که زمانی‌ نیز بزرگترین خودروسازِ جهان بود،  میخواهد تعدادِ محصولاتِ برقی‌ِ خود را قویا افزایش دهد. در یک سال و نیمِ آینده قرار است که دو مدلِ کاملاً برقی‌ِ نو به بازار عرضه گردند و در مجموع در ۵ سالِ آینده (۲۰۲۳)  جنرال موتورز ۲۰ مدلِ برقی‌ میسازد.
به گمانِIHS  (Information Handling Services)۱۰  مدل از ۲۰ مدلِ نامبرده شده برایِ بازارِ چین ساخته می‌شوند و جایِ شگفتی نیز نخواهد داشت، که دیر یا زود  ادامه  طراحی‌ و تولیدِ آنها نیز به چین فرستاده گردد. جنرال موتورز بر این گمان است که نمیتوان هر مدل را در هر کشور و ناحیه عرضه نمود.
کارشناسان اما بر این باورند که جنرال موتورز از اندوخته‌های تجربی ۱۰ مدلی‌ که برایِ بازارِ چین در نظر گرفته شده اند، بهره‌هایِ فراوانی خواهد برد.
از سالِ ۲۰۱۶ جنرال موروز به همراهِ شعبه اش در آلمان اپل (که اکنون به فرانسویها فروخته شده) توانستند که مدلِ برقی‌ِ Chevrolet Bolt EV  را به بازار عرضه نمایند (این خودرو در آلمان زیرِ نامِ اپل آمپرا عرضه گشت).

این مدل با قابلیتِ راندنِ ۳۰۰ کیلومتر  (۲۰۰ کیلومتر کمتر از  تسلا ۳) بدونِ شارژ و قیمتِ تقریبیِ ۳۰۰۰۰ دلار (۱۰۰۰ دلار کمتر از تسلا ۳) بوده و جنرال موتورز توانسته ۱۰۰۰۰ عدد از آن‌ را در آمریکا بفروش برساند.


Tuesday, 10 October 2017

خودروهای برقی فورد

در نوشتارِ پیشین که در موردِ تسلا ۳ بود اشاره کردم که رقبای بومی تسلا یعنی خودروسازانِ بزرگِ آمریکابی در نظر دارند بر رویِ خودروهایِ برقی‌ بیشتر سرمایه گذاری کنند. بطورِ مشخص هم از جنرال موتورز و فورد نام بردم.
اینجا میخواهم که جزئیاتِ بیشتری در این رابطه در اختیار قرار دهم، دستکم در موردِ یکی‌ از آندو. فورد.
در ژانویهِ امسال (۲۰۱۷) مارک فیلدز رئیسِ وقت کارخانجاتِ فورد اعلام داشت که فورد در نظر دارد در ۵ سالِ آینده ۱۳ مدلِ خودروهایِ برقی‌ و هایبرید به بازار عرضه کند. در ماهِ ژوئن جیم هاکت جانشینِ مارک فیلدز گردید و اعلام کرد که سیاستِ خودروهایِ برقی‌ِ فورد با جدیتِ بیشتری دنبال خواهد شد زیرا فورد معتقد است که آینده خودروهای جهان برقی خواهد بود.
استراتژیِ فورد اینستکه در کنارِ عرضه انبوه نمودنِ یک مدلِ برقی‌ِ مستقل، ۱۰۰% خودروهایِ عرضه شدهِ نو را در آمریکا را  تا سال ۲۰۱۹ با شبکه تکنولوژیِ نوین مجهز نماید و در سطحِ جهانی نیز‌ تا سالِ ۲۰۲۰ همین‌کار را با ۹۰% خودروهایِ تولیدیِ فورد انجام دهد. به همی‌ جهت نیز تیمی بنامِ گروهِ ادیسون در فوردِ دیترویت مقر اصلی کارخانجات فورد، تشکیل شده تا این امر را از نظرِ تکنیکی‌ و تاکتیکی مدیریت نماید.
برایِ  تامینِ هزینه این برنامه جیم هاکت میخواهد که دیگر هزینه‌ها را در پنج سالِ آینده  به اندازهِ   ۱۲ میلیارد یورو کاهش دهد تا بتواند در زمینه تکمیلِ خودروهایِ برقی‌ بیشتر سرمایه گذاری نماید. پیشتر قرار بر این بود که فورد مبلغِ ۴،۱ میلیارد یورو در برنامهِ خودروهایِ برقی‌ سرمایه گذاری کند.
فورد همچنین بر رویِ طراحی‌ِ یک مدل خودرویِ بدونِ راننده که از زمانِ مارک فیلدز مطرح شده بود، هنوز کار می‌کند و قرار است سالِ ۲۰۲۱ به بازار عرضه گردد.  به گمانِ فورد ۲۰% خودروها تا پایانِ دهه دیگر (۲۰۳۰) بدونِ راننده بوده و همچنین بیشترِ خودروها تا آنزمان برقی‌ خواهند شد.
در حالِ حاضر فورد خودروی فوکوس الکترا را در لیستِ خودروهایِ قابلِ فروشِ سال ۲۰۱۷ خود  دارد که بهایش ۳۴۹۰۰ یورو ( ۳۹۰۰ یورو بیشتر از تسلا مدلِ ۳) میباشد و قادر است تا ۲۲۵ کیلومتر را یک ‌نفس و بدونِ شارژ بپیماید ( تسلا مدلِ ۳ حدود ۵۰۰ کیلومتر).
برایِ سالِ ۲۰۱۹ فورد مدلِ الکتریکی‌ِ Transit Custom  را درنظر گرفته که به  بازارِ اروپا عرضه نماید. طراحی‌ِ مدلِ ترانزیتِ فوردِ ترکیه با همکاریِ میا‌‌نِ فوردِ آلمان و فوردِ ترکیه انجام گرفته ولی‌ در کشورِ ترکیه تولید می‌شود.
فورد در سالِ ۲۰۲۰ مدلِ هایبریدِ فورد موستانگِ خویش را به بازار می‌فرستد.
 در همین سال مدلِ پیک اپِ F-150   بصورتِ  هایبرید  تولید خواهد شد.

Friday, 6 October 2017

خودروی برقی تسلا مدل ۳

در ماهِ جولایِ امسال زمانیکه الان ماسکس سرمایه گذار، مخترع و کارآفرینی که مدیر و مسئولِ شرکتِ خودروسازیِ برقی‌ِ تسلا میباشد، اعلام نمود که کارخانهِ تسلا از یکماه بعد به تولیدِ مدل ۳ این خودرو میپردازد، بسیاری از علاقه مندانِ به خودروهایِ برقی‌ خوش حال شدند.
ماسکس گفت در ماهِ اوت تسلا ۱۰۰، در سپتامبر ۱۵۰۰ و همیطو رو به بالا مدلِ ۳ تولید و عرضه خواهد کرد بطوریکه تا دسامبر  شاید حتی بتوان  ۲۰۰۰۰ خودرویِ مدل ۳ به بازار عرضه نمود.
مدل ۳ تسلا قیمتی بسیار پایینتر از مدل اس‌ دارد ومیتواند تقریباً ۵۰۰ کیلومتر را بدونِ پر کردنِ باتری طی‌ نماید. بهایِ مدل ۳ را ۳۱۰۰۰ یورو تعیین کرده بودند و این در حالیست که مدل اس‌ِ تسلا را کمتر از ۷۰۰۰۰ یورو نمیتوان خرید.
مسافتی که تسلا مدل ۳ میتواند طی‌ کند در مقایسه با دیگر خودروهایِ برقیِ عرضه شده در بازار با همین قیمت بسیار بیشتر میباشد.
قرار بود که متقاضیانِ خریدِ مدلِ ۳ هر کدام ۱۰۰۰ دلار آمریکایی، اگر در آمریکا باشند و یا ۱۰۰۰ یورو اگر در آروپا باشند پیش پرداخت کنند تا در لیستِ نوبت خرید قرار داده شوند. اگر هم تا زمان تحویل از خریدِ آن‌ منصرف گشتند، پولشان به ایشان بازگردانده میشد.
اینگونه تسلا هم لیستِ متقاضیانِ خریدِ مدل ۳ را به رخِ رقبا می‌کشید و هم اینکه درکنارش وامِ بدونِ بهرهِ ۳۰۰ میلیون دلاری از متقاضیان دریافت نمود.
چند روزِ پیش اعلام گشت که تسلا موفق نگشته ۱۵۰۰ خودرویِ درنظر گرفته شده برایِ ماهِ سپتامبر را تحویل دهد بلکه تنها ۲۶۰ خودرو تحویل داده شدند آنهم به سببِ اشکال در تولید و به هنگام رساندنِ باتریِ خودرو.
کارشناسان می‌گویند کارخانجاتِ تسلا موفق خواهند شد که این مشکل را بزودی برطرف نماید.
آنها میگویند تسلا شاید حتی قادر باشد که به تنهایی‌ نیازِ خودروهایِ برقی‌ِ آمریکا و برخی‌ دیگر از کشورها را برآورده نماید. اگر تسلا بتواند که تولید و عرضه خودرویِ مدل ۳ خود را به سقفِ ۳۰۰۰۰ در ماه برساند، قادر خواهد بود که تقاضایِ همه مشتریان را در عرضِ یکسال برآورده نماید.
همین نیز سبب گشته که دیگر خودروسازانِ بزرگ و سنتی‌ِ آمریکا به صحنه کشانده شوند. آنها بلافاصله عدمِ تعادل میا‌‌نِ عرضه و تقاضایِ بازار را بوی کشیدند.
جنرال موتورز میخواهد در عرضِ ۵ سال ۲۰ مدل به بازار عرضه نماید. در گذشتهِ نزدیک برخی‌ از دیزل رانانِ آمریکایِی جنرال موتورز از این سازنده به سبب بالا بودنِ میزانِ آلاینده‌هایِ موتورهایِ دیزلِ این خودروساز که مخفی‌ نگاه داشته شده بودند، به دادگاه ِ دیترویت  شکایت کردند. ساخت و عرضه خودروهای برقی هم پر نمودن خلاء خودروهای برقی در آمریکا میتواند باشد و هم بازسازی شهرت صدمه دیده بخاطر موتورهای دیزل.
فورد  خودرو سازِ بزرگِ دیگرِ آمریکا درنظر دارد که با تیمی از کارشناسان در شعباتِ گوناگونش در جهان این امر را تسریع بخشد و حتی بدنبال شرکایی میباشد که بتوانند به او در این زمینه یاری دهند

تصمیماتِ کشورهایی چون چین و هند و فرانسه و یا حتی بریتانیا که قصد دارند موتورهایِ سوختِ فسیلی را تا ۲۰۳۰ متوقف نمایند، سبب گشته که خودروسازانِ مطرح خود را آماده  تولید و عرضه خودروهای برقی بکنند.

Monday, 2 October 2017

مهاجرت زنان به باواریا در چهار هزار سال پیش

در استانِِ  باواریای  آلمان پژوهشگران به شواهدی دست یافتند که ثابت میکنند در گاهِ باستان زنان از نواحیِ دوردست به باواریا مبآمدند و با خود نیز دانشِ نوع به همراه داشتند.
جهانِ امروز از جویندگانِ کار نهایتِ تحرک را درخواست می‌کند اما اینکه ۴۰۰۰ سالِ پیش هم چنین بوده را کسی‌ گمان نمیبرد.
ابن وافعیتیست که در گاه باستان مهاجرتهایی انجام میگرفتند اما شواهد و مدارک نشان میدهند که این مهاجرتها تنها مختص به مردان نبودند بلکه زنان نیز مهاجرت میکردند.  برخی‌ از این زنان ظاهراً چند صد کیلومتر راه  را پشتِ سر گذاشتند تا به خانه شوهرانِ آینده خود برسند.
باستان شناسان ۸۴ اسکلتِ یافته شده در  دره لش Lechtal  را موردِ آزمایش‌هایِ دقیقتر قرار دادند. این اسکلت‌ها متعلق به دورانِ ۱۷۰۰ تا ۲۵۰۰ پیش از  زایش مسیح بودند. به دیگر سخن، زمانِ گذر از دورانِ نوسنگی به دوران برنز.
در این دورانِ گذرانِ ناحیه باواریا  به نظر می‌رسد که زنان نقشِ موثرتری در انتقال دانش داشتند تا مردان.
بنا به پژوهش‌ها دو سومِ این زنان که اسکلتهایشان در گوشه‌هایِ گوناگونِ لش یافت شدند، با سنِّ تقریبیِ ۱۷سالکی  از نواحیِ اطراف شهرهایِ امروزی  لایپزیگ  و  هاله  که از شهرهای حومه لایپزیگ میباشد و یا حتی بوهم  که در جمهوری چک قرار دارد به دره لش آمده بودند تا هم کار بیابند و هم در صورت امکان تشکیلِ خانواده‌ دهند.
همه شواهد نشان میدهند که زنانِ دورانِ برنز بی‌ اندازه متحرک بودند.  فیلیپ ولفگانگ اشتوک هامر  از دانشگاه  لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ  و عضوِ گروهِ  کاووش می‌گوید، ما  چیزِ مشابهی‌  را در موردِ  مردان آن‌ زمان  در دست نداریم.
پژوهشگران بازمانده‌هایِ اسکلت‌ها  و دندانها  را از هفت ناحیه  دره لش  موردِ بر رسی قرار دادند و مشخص گردید که  آنها متعلق  به دورانِ کشاورزی و دامداری در جنوبِ خاوریِ آلمان  هستند. کوچِ این زنان تنها در طی‌ِ مدتِ ۸۰۰ سال قابلِ پیگیریست. سرپرستِ گروهِ پژوهش با طنز می‌گوید به نظر می‌رسد که این یک رسم در آن‌ زمان بوده باشد.
او اما ادامه میدهد که هم اکنون  پرسش‌هایِ زیادی مطرح گشته اند. دشوار به نظر می‌رسد که زنانی با این سنّ آنزمان به تنهایی‌ کوچ کرده باشند  تا برایِ  خود  شوی  پیدا نمایند. اصلا این زنان از کجا می‌دانستند که کجا بختِ ازدواج دارند و این آگاهی‌ چگونه به آنها رسیده بود؟ آیا اینها اصولا برای ازدواج و تشکیل خانواده به اینجا آمده بودند؟
همچنین شگفت آنگیز میباشد که در این ناحیه هیچگونه آثارِ ژنتیکی از بازماندگانِ این زنان یافت نشده. شاید نیز این زنان را برایِ تشکیلِ خانواده‌ به اینجا نیاورده بوده باشند و اینها تنها نیرویِ کارِ مناسبی بوده اند. گورهایِ یافته شده از ایشان اما از دیدِ آرایش و سامان و اشیایِ یافته شده در آنها فرقی‌ با گورهایِ بومیانِ منطقه ندارد و از اینروی نمیتوان تبعیضی میان آنها مشاهده نمود.

پیشتر از آنهم کاوشگران به یک مورد برخورده بودند که در آن زنی برای رسیدن به خانه شوهر مسافت دوهزار و چهارصد کیلومتر را ( رفت و برگشت) در طی سیزده تا پانزده ماه پیموده بود ولی همانطور که گفته شد این تنها یک مورد بود.