جستجوگر در این تارنما

Wednesday, 7 March 2012

بمناسبت هشتم ماه مارس، روز جهانی زنان – تاریخچه کوتاه

در هشتم ماه مارس سال 1857 کارگران زن کارخانه های پارچه بافی شهر نیویورک در یک اقدام ناگهانی و کم سابقه دست از کار کشیدند و برای اخذ دستمزد و ایمنی کاری بیشتر دست به اعتصاب زدند. آنها بمنظور آشنا نمودن دیگران با میزان ناکافی حقوق و وضعیت کاری  خودشان به  انجام  تظاهرات در خیابانهای نیویورک پرداختند. تظاهرات بلافاصله توسط پلیس به صورت وحشیانه ای سرکوب گردید و در اثر آن تعداد زیادی از این بانوان کشته شدند.

در سال 1911  بازهم در نیویورک و باز هم در ماه  مارس ولی  در روز بیست و پنجم از این ماه، 146 بانوی خیاط کارخانه پوشاک دوزی تری انگل که بیشترشان نیز از دختران جوان و خردسال مهاجرین و پناهندگان بودند در جریان آتش سوزی مهیبی که در این کارخانه رخ داد، جان خود را از دست دادند. تحقیق و رسیدگی جدی در یافتن علت و سبب این آتش سوزی باعث گردید تا در قوانین کاری کشور ایالات متحده  بازنگریهای  جدی  بخصوص در مورد امنیت کاری و  کار کودکان بعمل آید.

در نقل چگونگی پیدایش روز جهانی زن غالبا ایندو واقعه یا با هم ادغام میگردند و یا با یکدیگر تعویض. هر چند که در هر دوی این واقعه ها بانوان بهای سنگینی پرداختند.

اما حقیقت اینستکه پس از برگزاری کنفرانس بین المللی زنان سوسیالیست در بیست و ششم و بیست و هفتم ماه اوت سال 1910 در کپنهاگ دانمارک، نخستین روز زن در نوزدهم مارس سال 1911 بطور همزمان در کشورهای اکثرا آلمانی زبان یعنی سویس، اتریش، آلمان بعلاوه مجارستان و دانمارک پاس داشته شد و آنهم از سوی سوسیالیست ها. هدف از برگزاری جشن روز زن از سوی ایشان اخذ حق شرکت بانوان در انتخابات (انتخاب شدن و انتخاب کردن) بود.

از میان مبتکرین اصلی نامیدن یک روز بنام روز جهانی زن میتوان از دو بانو نام برد :

کلارا زتکینClara Zetkin  که از مبارزان جدی جنبش کمونیستی و جنبش زنان بود و روزا لوکزامبورگ Rosa Luxemburg  که او نیز از کمونیستهای لهستانی تبار آلمانی بود.

بانوی نخست پس از بر سر کار رسیدن هیتلر در سال 1933، آلمان را ترک کرده و به روسیه رفت و در همانجا نیز به سال 1933 در سن 76 سالگی بدرود جهان گفت.

بانوی دوم همسر کارل لیبکنشت که از کمونیستهای دوآتشه بود پس از انجام یک شورش کم شانس و ناموفق انقلاب نوامبر در سال 1918- 1919  بهمراه شوی خود دستگیر شد و پس از تحمل ناملایمات و ناهنجاریهای بسیار در برابر جوخه اعدام قرار گرفت.

در سال 1919 از سوی احزاب کمونیست کشور آلمان رسما از دولت وقت تقاضا گردید که روز هشتم مارس را بعنوان روز زن اعلام نماید که با مخالفت روبرو گردید. در سال بعد هم چنین تقاضای رسمی صورت گرفت که بازهم رد شد.

در سال 1923 برای نخستین بار این تقاضا پذیرفته شد و قرار شد که هشتم ماه مارس را روز زنان بنامند.

از سال 1933 تا 1945 (دوران حکومت نازیها)  روز زن را بمناسبت اینکه از سوی کمونیستها تشویق و پیشنهاد شده بود ممنوع اعلام کردند.

پس از جنگ جهانی دوم در جمهوری دموکراتیک آلمان (آلمان شرقی) اینروز را بصورت جدی جشن می گرفتند.

با بالا گرفتن جنبش زنان در آلمان غربی و دیگر کشورهای اروپای غربی، سرانجام سازمان ملل متحد در سال 1975 که سال جهانی زن نامیده شده بود، رسما هشتم ماه مارس را بعنوان روز جهانی زن پیشنهاد کرد که از سوی اکثریت اعضا مورد قبول قرار گرفت.

اینبود تاریخچه بسیار بسیار مختصری از سیر و چگونگی پیدایش روز جهانی زن با نگرش غربی.

در مورد اینکه وضعیت زنان در کشورهای شرقی و ایران به چه صورت بوده و چه سیری را طی نموده است و با چه سختیهایی روبرو بوده و هنوز هم هست و اکنون نیز در کجا قرار دارد، مطمئن هستم که خواننده گرامی این سطور خیلی بیشتر از من در مورد آن می داند و بدان واقف است.

یادواره روز زن را به همه و بخصوص به نیم پربهای کشورم و دیگر کشورها شادباش میگویم. 






No comments: