جستجوگر در این تارنما
Friday, 29 July 2011
خودرو کرایه ای مناسب برای محیط زیست
Tuesday, 26 July 2011
پیمان قطب جنوب
Saturday, 23 July 2011
صندلی خودرویی که نوار قلب هم میگیرد
Wednesday, 20 July 2011
ماکس فون اوپنهایم – بخش سوم
لورنس نیز همانند اوپنهایم که اینک برای سرویس اطلاعاتی آلمان کار میکرد، بخدمت وزارت امور خارجه و سرویس جاسوسی انگلیس درآمده بود. او از سال 1910 تا 1914 در کارکامیش به فعالیتهای باستان شناسی و خاکبرداری مشغول بود.
اما لورنس در این زمینه به اندازه اوپنهایم موفقیت نداشت در عوض خدمات جاسوسی و همآهنگی خود را در منطقه بسیار ماهرانه تر و بهتر از اوپنهایم انجام داد و حتی در برخی موارد نقشه هایی را که اوپنهایم کشیده و طراحی کرده بود، لورنس با زرنگی تمام اقتباس نموده و ابتکار عمل را از دست او بیرون کشیده و به سود امپراتوری انگلیس به اجرا درآورد. از میان علل مختلف پیش افتادن لورنس بر اوپنهایم نیز می توان یکی این را شمرد که لورنس به لطف کمپین اطلاعاتی انگلیس بر ضد اوپنهایم نه تنها از سوی شیوخ و امرای عرب پذیرفته شده بود بلکه بدویهای معمولی نیز او را پذیرفته بودند.
در سفری که اوپنهایم به عربستان داشت، توانسته بود که با عبدالعزیز بن سعود رابطه نزدیکی برقرار نموده و هدایایی نیز به او پیشکش نماید بطوریکه ابن سعود نسبت به اوپنهایم نظر خوبی داشت. تفنگی که ابن سعود از اوپنهایم هدیه دریافت کرد که بر روی آن کنده کاری و نوشته شده بود، در همان زمان نیز چیز نفیسی محسوب میشد و هنوز هم موجود میباشد. ابن سعود در سال 1901 ریاض را گشود و پس از آن حجاز را تسخیر نموده و خانواده هاشمی را از آنجا بیرون رانده بود.
اوپنهایم بخوبی میدانست که اعراب از سلطه عثمانیها بر خودشان ناراضی هستند. عثمانیها که پس از تصرف کنستانتینوپل بلافاصه به جلگه های حاصلخیز رودهای دجله، فرات، رود اردن، رودخانه لیتانی در لبنان و نیل روی آورده و آنها را به سیطره خود درآورده بودند، در درازمدت نتوانستند که استقلال فکری و مالی اهالی این نواحی را تحمل نمایند.
اعراب معتقد بودند از زمانیکه سرزمینهای ایشان به تصرف عثمانیها درآمده است، حقوق شهروندی ایشان قویا تضعیف گشته و تاریخ گذشته ایشان به هیچ انگاشته می شود. عثمانیها حتی خلافت بر مسلمین را حق خود می دانستند. از طرف دیگر عثمانیها متحدین آلمان در جنگ جهانی نخست بودند ولی امپراتوریشان در حال انزوال بود و از اینرو بسود آلمانها نبود که ایشان بیش از این براثر قیامهای مردم و قبایل مناطق عربی تضعیف گردند ضمن اینکه این قیامها نیز اجتناب ناپذیر بودند.
همزمان نیز انگلیسیها در مصر حضور داشتند و مایل به پیشروی به سوی دمشق بودند. اوپنهایم بخوبی میدانست و بدرستی دریافته بود که انگلیسیها بیشترین سود را از سقوط امپراتوری عثمانی خواهند برد و این سقوط هیچ مملکتی را به اندازه انگلیسیها خوشنود نخواهد کرد. سقوطی که دیر یا زود غیرقابل اجتناب می نمود.
بنابراین اوپنهایم فرضیه انقلاب در سرزمینهای اسلامی دشمنان ما را مطرح کرد که در سال 1914 بصورت کتابی منتشر گردید (Die Revolutionierung der islamischen Gebiete unserer Feinde ). در این فرضیه اشغال سرزمینهای اسلامی مد نظر اوپنهایم نبود بلکه اوپنهایم معتقد بود که حضور آلمانیها در این کشورها و این مناطق بایستی تنها اقتصادی، سیاسی و فرهنگی باشد و نه بیشتر در غیر اینصورت این امر خارج از حد توانائیهای آلمان می باشد.
برای این منظور گروههای آلمانی از ترکیه بسمت خاور بحرکت درآمدند. هدف بخشی از ایشان کمک رساندن به یک ناراضی هندی بنام ماهندرا پراتاپ بود که اینزمان در کابل اقامت داشت. این گروه را افسر ترکی بنام کاظم اوزالپ یا کاظم بای که از جمعیت اتحاد و ترقی و جزو دسته ترکهای جوان که آتاتورک نیز عضوش بود، همراهی می کرد.
نماینده آلمانی گروه در افغانستان ورنر اوتو فون هنتیگ بود که مدتی در سفارتخانه های آلمان در استانبول و تهران فعالیت داشت. وظیفه این گروه شوراندن مناطق باختری هند انگلیس بود. در ایران ویلهلم واسموس حقوقدان و شرقشناس ماموریت یافت تا به جنبشهای ضد انگلیسی جنوب ایران یاری رساند و میان ایشان همآهنگی برقرار کند.
Monday, 18 July 2011
شادی محیط بانان بین المللی
Saturday, 16 July 2011
ناوگان چین و دریاسالار بخارائی پادشاهی میانه – بخش پایانی
سفر سوم جنگ هه که در سال 1409 آغاز شد با 48 کشتی و 30000 نفر خدمه انجام گرفت. مسیر این سفر نیز همانند سفر نخست بود تنها با این تفاوت که اینبار پادشاه سریلانکا در مقابل چینیها رفتاری خصمانه داشت. سربازان جنگ هه نیروهای پادشاه سریلانکا را شکست دادند و او را به اسارت گرفتند. پادشاه را بهمراه خود به چین بردند.
اواخر سال 1412 جنگ هه از سوی امپراتور چین دستور یافت که چهارمین سفر ناوگان گنج را به انجام برساند. پس از انجام تدارکات لازم جنگ هه توانست که اواخر سال 1413 به انجام این سفر مبادرت بورزد. هدف این ماموریت که با 63 کشتی و 28560 نفر خدمه انجام گرفت، تنگه هرمز و شاخاب پارس بود، جائیکه مرکز داد و ستد مروارید شاخاب پارس، فیروزه ولاجورد افغانی، گوهر و عقیق خراسانی و لعل یمانی بود. از آن گذشته این شاخاب یکی از آسانترین راههای ممکنه برای رساندن کالا به دمشق و حلب و سپس اروپا و برعکس شمرده میشد.
بخشی از این ناوگان در نیمه راه به سوی کرانه های خاوری آفریقا و حتی تا موزامبیک روان گشت. در سال 1415 این ناوگان که دوباره بهم پیوسته بود بهمراه فرستادگان سیاسی و بازرگانی آفریقا و مناطق عربی و همچنین گنجینه ای قابل توجه به نانجینگ بازگشت.
یونگله امپراتور چین در سال 1417 دستور انجام سفر پنجم ناوگان گنج را صادر کرد تا فرستادگان سیاسی و بازرگانی سفر پیشین را از نانجینگ به کشورهایشان بازگردانند. ناوگان گنج پس از رفتن به سوی شاخاب پارس رو به سوی کرانه های آفریقا نهاد و حتی به موگادیشو واقع در سومالی نیز سرزد. این ناوگان در سال 1419 به چین بازگشته بود.
ششمین سفر در بهار سال 1421 انجام گرفت. در این سفر چنگ هه پس از گذشتن از کرانه های آسیای جنوب شرقی بسوی هند و سپس شاخاب پارس رفت. از آنجا او بسوی دریای سرخ و آفریقا حرکت نمود. خود چنگ هه در اواخر سال 1421 به چین بازگشت اما بقیه ناوگان در سال 1422 بسوی چین روانه گشت.
در سال 1424 امپراتور یونگله درگذشت و این بمعنای بکنار گذاشتن ناوگان گنج از سوی امپراتور جدید هونگ سی پسر یونگله بود. بنای حکومت هونگ سی نزدیک گشتن به رعایا بود. او می دانست که رعایای خرد شالوده های حکومت او می باشند و در نتیجه رضایت نداد تا ساخت کشتی و تجهیز نمودن آنها باری بر دوش توده مردم گردد. بنابراین او کشتی سازان و خدمه کشتی ها را پاداش داده و مرخص نمود و چنگ هه را نیز فرماندار نظامی پایتخت یعنی شهر نانجینگ کرد.
امپراتور هونگ سی در ماه مای سال 1425 از دنیا رفت. پسرش شوان دو نخست یکی از عموهای یاغی شده خویش را سرکوب و دستگیر نمود و بهمراه 600 نفر از ملازمان بلند پایه اش بکشت، و سپس بر تخت سلطنت نشست. او اهداف پدربزرگش یونگله را دنبال نموده و دستور داد تا ناوگان گنج را دوباره احیاء نمایند. سپس در سال 1430 جنگ هه را دوباره دریاسالار نموده و به او دستور داد تا با صد کشتی و 27500 خدمه هفتمین سفر را انجام داده و بسوی تایلند و مالاکا حرکت نماید و روابط چین را با این کشورها دوباره برقرار سازد.
پایان کار جنگ هه و ناوگان دریایی او
پس از بازگشت جنگ هه از آخرین سفرش بمناسب لشکرکشی مجدد قبایل شمالی، وضعیت میان چین و مغولهای مهاجم دوباره به وخامت گرائید. دربار چین مجبور گردید که برای مقابله نظامی با مغولها هزینه های سنگینی را متحمل گردد و همین نیز سبب شد تا سرمایه گذاری در اکتشافات دریایی و ناوگان گنج بشدت محدود و سرانجام نیز متوقف گردد زیرا این سفرهای دریایی از دیدگاه اقتصادی توجیح چندانی نداشتند و تنها برای بسط نفوذ سیاسی چین و عرض اندام نمودنش بعنوان وزنه ای که نمی بایست فراموشش کرد و از نظر بدورش داشت، مفید واقع می گشتند.
بخش بزرگی از کشتی های ناوگان جنگ هه را در اختیار نیروی دریایی امپراتور چین قرار دادند و بخش دیگر همچنان در صحنه بازرگانی دریایی چین باقی ماند و سالهای درازی پس از آن حتی گسترش هم یافت ولی هیچگاه به بزرگی و اهمیت زمان جنگ هه نرسید. این وضع همچنان باقی ماند تا زمان جنگ تریاک که اگر فرصتی پیش آمد درباره آن نیز خواهم نوشت.
بهر رو، گزارشها در مورد مرگ جنگ هه گوناگون می باشند. بنا به برخی از این گزارشها جنگ هه در سال 1433 پس از بازگشت از آخرین سفر دریایی خود درگذشت و برخی دیگر تاریخ مرگ وی را سال 1435 بیان می دارند. گور جنگ هه در نانجینگ و در نزدیکی کارگاههای کشتی سازی آنزمان قرار دارد که بازمانده سه عدد از آنها هنوز هم مشاهده می گردند. گور از سنگ بزرگ و سپیدی ساخته شده است. این گور در سال 1985 میلادی بمناسبت پانصد وهشتادمین سالروز نخستین سفر دریایی جنگ هه بازسازی و مرمت گردید.
در سال 2005 میلادی جشن ششصدمین سالروز نخستین سفر جنگ هه در چین برگزار گردید و در بیست و چهارم ماه مای آن سال یک کشتی که از روی مدل ناو اصلی جنگ هه دوباره سازی شده بود در بندری بنام کینگدائو Qingdao به آب انداخته شد تا در مدت چهل روز در امتداد کرانه های چین و هفده کشور آسیایی و آفریقایی به یاد جنگ هه به سفر پرداخته و یادش را گرامی دارد.
در خود نانجینگ بر سر گور جنگ هه مجسمه ای از او برپا گردید که بر روی آن "الله اکبر" حکاکی شده بود.
پایان