لیتیوم بعنوان ماده اولیه برای تولید محصولات بخصوصی جایگاه بسیار والایی خواهد داشت.
این ماده اولیه میتواند افغانستان جنگ زده را اگر زمینه های اجتماعی و ترابری برایش فراهم گردند، به کشوری متمول تبدیل نماید.
لیتیوم برای بیشتر مردم فلزی ناشناخته و منحصر بفردی است اما نزد سازندگان خودرو ماده ای آشنا و دوست داشتنی است. آنها میدانند که آینده خودروهای برقی به لیتیوم وابسته است زیرا لیتیوم ماده اولیه ساخت خازنهایی است که در خودروهای برقی مورد استفاده قرار میگیرند.
لیتیوم فلز نایابی نیست. میزان لیتیوم موجود در پوسته زمین برابر با 0،006 درصد است که بنظر کم میآید اما همین اندازه نیز از موجودی فلزات دیگر مانند قلع و جیوه بیشتر میباشد.
تنها فرقی که میان لیتیوم و دیگر فلزها وجود دارد، وضعیت پراکندگی آن بر روی کره زمین است.
نخست آنکه مکانهایی که لیتیوم در آنجا گرد آمده است زیاد نیستند. منابع قابل توجه و شناخته شده لیتیوم بر روی زمین شیلی، آرژانتین، تبت، چین، ایالت نوادای آمریکا و بولیوی میباشند.
این در حالیست که منابع بولیوی که معدن شناسان میزان ذخایرش را برابر با ذخایر افغانستان تخمین میزنند، هنوز آغاز به بهره برداری نکرده است.
دوم اینکه موقعیت قرار گرفتن این ماده کانی در پوسته زمین بصورتی است که استخراج آن از زمین مشکل است و جداسازی و پرداخت آن پیچیده میباشد.
لیتیوم فلزی که از آب هم سبکتر است، در طبیعت به صورت خالص وجود ندارد. این فلز بسرعت خود را با آب، هوا و مواد فراوان دیگری مخلوط میکند. این بخاطر آنستکه در پوسته اتم آن یک الکترون مجزا قرار دارد که قابلیت پیوند بالائی را با مواد دیگر دارا میباشد که در آنها نیز یک یا دو الکترون مجزا وجود دارند.
دقیقا همین خصوصیت لیتیوم که مایل به آزاد سازی این الکترون اتم خود و پیوندش با دیگر مولکولهاست که آنرا مبدل به ماده ای فوق العاده مناسب برای ساخت باتری و خازنها نموده است.
لیتیوم نیروی کششی زیادی دارد، بخاطر کمی وزن خود گزینه بسیار مناسبی برای باتریهای کم وزن و پرانرژی میباشد.
از هم اکنون تقاضا برای بدست آوردن لیتیوم بیشتر شده است. سازندگان خودرو خود را برای عصر خودروهای برقی که چندان هم دور نیست، آماده میکنند. بانک کردیت سویس صحبت از رشد سالانه ده درصدی تقاضا برای لیتیوم میکند که اگر این امر همچنان پایدار باقی بماند و لیتیوم بولیوی بموقع به بازار عرضه نگردد، میتواند به کمبود عرضه این فلز در بازارها . متعاقب آن بالا رفتن قیمتها بینجامد.
در مجموع میتوان گفت که لیتیوم در آینده بسیار نزدیک محبوب کسانی خواهد شد که قصد ساختن بدنه سبک برای خودرو، هواپیما و کپسولهای فضایی را دارند.
آلیاژی از لیتیوم و آلومینیوم هم اکنون در صنایع هواپیما سازی بکار گرفته میشود که سبک، قابل انعطاف و همزمان محکم و مقاوم است.
لیتیوم همراه با سرب آلیاژی را تولید میکند که در ساختن بلبرینگ چرخهای قطار بکار گرفته میشود.
لیتیوم حتی در صنایع داروسازی مورد مصرف دارد.
با اینهمه در مورد مصرف لیتیوم هم در صنایع و همچنین در داروسازی توجه به یک نکته بسیار مهم میباشد. مرز میان سودمند بودن این ماده و سمی بودنش برای انسان و محیط زیست بسیار بسیار نازک و شکننده است.
1 comment:
.
.
.
چه جالب! سبک ترین فلز
...
روزهاتان گرم و آرام
...
Post a Comment